Zašto je DRUPAL odličan za izradu web stranica i web developere?

drupal logotip, izrada web stranica

Pitanje koje ima dosta web developera: što je Drupal, zašto ga koristiti i koje su prednosti? Drupal je znatno manje zastupljen od Wordpress-a ili Joomle kao platforme za izradu web stranica... a u nastavku saznajte zašto, kao i ostale zanimljivosti i činjenice od Drupal-u.

Idemo u detalje...

Što je Drupal?

Drupal je razvijen i podržan od open source zajednice (engl. community), kao framework (na hrv. platforma - iako nije točan prijevod, ali koristiti će se kao riječu u nastavku) za izradu, organizaciju, ažuriranje web stranica. Drupal pokreće na stotine tisuća web stranica na globalnoj razini. Na razini izrade CMS web stranica, Drupal može ponuditi značajne prednosti za web developera, ali i administratore.

Drupal je razvijen do "baznog stupnja", gdje se web developeru otvara mogućnost izraditi visoko kvalitetnu web stranicu. Bazni stupanj uključuje: osnovne komponente (engl. CORE COMPONENTS).

Drupal OPEN SOURCE ZAJEDNICA izrađuje i održava na stotine besplatnih osnovnih ili naprednih modula, koji se mogu relativno lagano integrirani u web stranice. Moduli mogu proširiti funkcije gotovo bez ograničenja - sve ja na znanju i iskustu web developera. Drupal je također platforma koja može biti korištena za izradu različitih aplikacija. 

Zavisno od upotrebe Drupala, izrada web stranica ili aplikacija može zahtjevati samo osnovno poznavanje PHP-a, dok u zahtjevnom slučaju Drupal zahtjeva šire poznavanje PHP-a. 

Poznavanjem Drupal-a i PHP-a, web developer može izraditi visoko kvalitetne web stranice koje su vrhunski prilagođene za tražilice i posjetitelje / korisnike. Upotreba Drupala je široko, a koristi se od osnovnih blogova, pa sve do vrhunskih internet rješenja. 

Na globalnoj razini, 2% web stranice je izrađenu u Drupalu. Neke od poznatnijih web stranica su: FedEx, eBay, Pepsi, Google, Caterpillar, Intel, Coca-Cola, FedEx, Oracle, Nike, Visa, NBA, Twitter, Puma, Bijela kuća, Harvard, Oxford, Tesla, Hewlett-Packard...

Za što se koristi DRUPAL? Ukratko: izrada web stranica

Drupal je odličan izbor za izradu svih vrsta web stranica, od jednostavnih stranica do visoko kvalitetnih web rješenja ili aplikacija. Dosta je pogodan i prilagodljiv za izradu web rješenja s liste u nastavku:

  • korporativne web stranice
  • web trgovine - webshop
  • portali ili web direktoriji
  • društvene mreže i zajednice
  • blogovi
     

Porijeklo naziva DRUPAL?

Tjekom pohađanja svečulišta u Antwep-u, Dies Buytaert osmislio je online platformu za dopisivanje, kako bi ostao u kontaktu s prijateljima. Naziv DRUPAL je od nizozemske riječi "drupel", što znači "drop" na engleskom.

Koju tehnologiju koristi Drupal

Drupal je platforma izrađena na PHP-u, a niže su detalji:

Zahtjevi Drupal-a koje web posužitelji moraju osigurati:

WEB SERVER: 
Apache, Nginx, Microsoft IIS ili bilo koji drugi web server s PHP podrškom.

BAZA PODATAKA:
Drupal 8:
- MySQL 5.5.3/MariaDB 5.5.20/Percona Server 5.5.8 ili viši
- PostgreSQL 9.1.2 ili viši
- SQLite 3.7.11 ili viši

Drupal 7:
MySQL 5.0.15/MariaDB 5.1.44/Percona Server 5.1.70 ili viši
PostgreSQL 8.3 ili viši
SQLite 3.3.7 ili viši

VERZIJA PHP-a:
Drupal 8:
PHP 5.5.9 ili viša
Drupal 7: PHP 5.2.5 ili viša (5.4 ili viša je preporučeno).

Zašto je DRUPAL odličan za web developere?

... o detaljima u narednim danima... tekst je u pripremi.

Dodajte komentar ili postavite pitanje

About text formats

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.